top of page

Kabbala is een verzamelnaam voor een veelvoud aan mystieke stromingen en ideeën, die in verschillende tijden en op verschillende plaatsen zijn ontstaan. Het woord Kabbala roept vaak de wonderlijkste associaties op. Van geheimzinnige rituelen, gegoochel met getallen tot rode draadjes. Het spreekt tot de verbeelding en is tegelijkertijd moeilijk toegankelijk. Nog maar één generatie geleden, werd Kabbala beoefend door een handjevol rabbi's, terwijl je er nu in elke boekwinkel wel een boek over kunt vinden. Wat is het, dat zoveel mensen aantrekt tot deze moeilijk toegankelijke joodse leer? Hoe kunnen wij zelf ons leven verrijken door middel van Kabbala? Op deze en andere vragen krijg je antwoord tijdens deze lezing.

De joodse traditie wordt bepaald door een groot aantal gebruiken en feestdagen. Deze geven het ritme van het joodse leven aan en worden door religieuze en liberale Joden op verschillende manieren gevierd. Een voorbeeld hiervan is de wekelijks terugkerende Shabbat. Welke regels zijn hierop van toepassing en hoe kun je die interpreteren in een moderne en veranderende samenleving? Wat is dat kokertje op de deurpost van joodse huizen? Wordt de Tora steeds overgeschreven of is het nog steeds dezelfde? Waarom hebben orthodoxe mannen van die pijpekrullen? Kortom…alles wat je altijd al wilde weten over Jodendom…..

De geschiedenis en betekenis

van het Hebreeuwse alfabet.

 

Hebreeuws is de taal van de Bijbel en ook van het moderne land Israel. 3500 jaar geleden ontstond het Hebreeuws in de vorm van hierogliefen, die later abstracte tekens werden. Na ruim tweeduizend jaar gebeurde er een wonder en werd het Hebreeuws weer een levende taal. Dankzij de visionaire geest van Eliezer Ben Yehuda spreken meer dan 6 miljoen mensen tegenwoordig Ivriet. Tegelijkertijd bleef het de taal van de rabbijnen en de liturgie. Een heilige taal? Volgens de mystici schuilt achter iedere letter een wereld van betekenis. Ook het Nederlands kent veel woorden uit het Hebreeuws. Wat dacht je van “goochem”, “mesjogge” of “gabber”?

© 2014 by LewkDesign

bottom of page