Je hebt iets te vieren en wilt dat doen op een eigen en eigentijdse manier. Veel mensen zijn op zoek naar nieuwe rituelen, die grensoverschrijdend zijn. Het creëren van ceremonies en rituelen is een creatief en intiem proces. Het betekent samen de grenzen van culturen en religies verkennen of het je eigen maken van eeuwenoude tradities om die vervolgens in een modern jasje te steken en er je eigen betekenis aan te geven. We leven in een nieuwe tijd, waarin mensen van allerlei culturen en geloven met elkaar trouwen en kinderen krijgen. We behoren niet meer tot één groep, maar krijgen steeds meer een “meervoudige identiteit”. Omdat familie- en religieuze verbanden niet meer vanzelfsprekend zijn, lijkt er steeds meer behoefte te zijn aan nieuwe verbanden en nieuwe rituelen. Nieuwe rituelen die passen bij een veranderend bewustzijn. Het crëeren van dit soort rituelen is een spannend en creatief proces waarbij ik je graag help.

Bar/Bat mitswa's op maat

Bar Mitswas zijn er in vele soorten en maten. We gaan samen een ceremonie bedenken die bij jou en je familie past. 

Een Bar of Bat Mitswa is een “Rite de Passage”, waarbij een kind op de drempel van volwassenheid staat. De functie van deze “Rite de Passage” is om de overgang van kind naar volwassene te markeren en bevestigen. De puberteit is net begonnen en een nieuwe fase in het leven dient zich aan. Dit is een transitie die vaak gepaard gaat met veel vragen en het verleggen van grenzen, zowel voor het kind als de ouders. Het is daarom mooi, dat in onze cultuur, zoals ook in andere culturen, rituelen bestaan om die overgang te bekrachtigen. Het “volwassen” worden wordt daarmee een bewustwordingsproces, een moment om bij stil te staan. Wat betekent het om joods te zijn? En vooral, wat betekent het om een zoon (bar) of dochter (bat) van de mitswa te zijn? Wat is eigenlijk een mitswa en wat betekent dat voor jou? Het is mijn voorrecht jonge mensen tijdens dit spannende proces te begeleiden. 

Huwelijk

Iedere liefdespaar verdient de mooiste dag van hun leven. Een bruiloft vol liefde en hoop voor de toekomst. Daarom besteden we veel tijd en moeite en vaak ook geld, om de dag absoluut perfect te laten verlopen. Een bruiloft is als het ware een opening naar een nieuw leven en zet de toon voor een leven vol geluk en betekenis.

Ik gebruik de Joodse rituelen als een basis voor een huwelijk tussen een joodse en niet- joodse partner, maar ieder paar is uniek en zal haar eigen elementen willen toevoegen aan de ceremonie. In de voorbereiding praten we hier uitgebreid over. Het organiseren van een bruiloft kan veel stress opleveren, maar het hart van de bruiloft is de ceremonie en die moet een reflectie zijn van de liefde tussen man en vrouw, man en man, vrouw en vrouw.

Gedurende de afgelopen 14 jaar heb ik prachtige ceremonies mogen begeleiden, waarbij ik heb geprobeerd het bruidspaar zoveel mogelijk te betrekken bij het vormgeven van de ceremonie. Het is mijn taak en mijn voorrecht om de mooiste dag in het leven van twee geliefden te begeleiden.

Paul & Meital 2015

Bob & Alona 2013

7 juni 2013

Bruiloft Judith en Daniel

"Wat een dag was het en wat een ceremonie. Ik denk dat bijna iedereen ons gemaild en aangesproken heeft over de ceremonie. Veel mensen die nog nooit een joods huwelijk hadden meegemaakt waren zo onder de indruk van alles, vooral de uitleg en de symboliek. Dit is natuurlijk te danken aan jou rol en je toewijding. De mensen die zelf joods waren en vaker chuppot hebben meegemaakt complementeerde ons ook! Ze vonden dat we het zo goed en mooi gedaan hadden en hadden nooit eerder het zo lief en sympathiek mee gemaakt! Marcella, uit de grond van ons hart willen we je bedanken wat je gedaan hebt voor ons!"

- J & D 

22 augustus 2020

Bat Mitsva Noia Leeda

We hebben de beste herinneringen aan de Bat Mitzwa. Het hele proces dat je met Noia hebt gedaan was fantastisch. 

Bedankt!  Ilanit Erijman en Jaron Leeda

© 2014 by LewkDesign